Нивото на 7 язовира в страната е обезпокоително ниско в

...
 Нивото на 7 язовира в страната е обезпокоително ниско в
Коментари Харесай

Нивото на 7 язовира е обезпокоително ниско, съобщи екоминистерството

 

Нивото на 7 язовира в страната е тревожно ниско спрямо предишни години, заяви Министерството на околната среда и водите. Причините са в неналичието на пролетно прииждане, както и следващата доста суха година. Язовирите са „ Ястребино “, „ Тича “, „ Тополница “, „ Копринка “, „ Жребчево “, „ Домлян “ и „ Пясъчник “. От тях всекидневно се употребяват основни водни размери за напояване.

„ През последните години се следят климатични промени, които се отразяват върху количеството на водите и тези резултати са осезаеми през цялата година “, установяват от ведомството.

В тази връзка неведнъж и още при започване на годината екоминистерството е алармирало Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и „ Напоителни системи “ за тревожно ниското запълване на част от язовирите. То е уведомило и за нуждата да бъдат подхванати всички нужни дейности за акумулиране на водни размери в язовирите, понижаване на загубите по напоителните канали и недопускане разхищението на води.

 Ивелин Михайлов: Казаха ми „ Трябва да подкрепите кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи, другояче – компромати “ България 4 мин. Ивелин Михайлов: Казаха ми „ Трябва да подкрепите кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи, другояче – компромати “  Нови водещи комбайни CR11 и CR10 Advertorial 10 мин. Нови водещи комбайни CR11 и CR10  Оранжев код за стихии във вторник България 2 мин. Оранжев код за стихии във вторник  51 огнища за 24 часа: Един човек почина, а 8 са задържани при пожарите в Гърция Светът 2 мин. 51 огнища за 24 часа: Един човек почина, а 8 са задържани при пожарите в Гърция  В окото на бурята: Ураган с ветрове от 240 км/ч удари островите на Карибско море (ВИДЕО+СНИМКИ) Светът 2 мин. В окото на бурята: Ураган с ветрове от 240 км/ч удари островите на Карибско море (ВИДЕО+СНИМКИ)  Заради безводие: Жители на Караисен излизат на митинг България 1 мин. Заради безводие: Жители на Караисен излизат на митинг  Първият мандат: Кой ще поддържа препоръчаното от ГЕРБ държавно управление? България 3 мин. Първият мандат: Кой ще поддържа препоръчаното от ГЕРБ държавно управление?  Ивелин Михайлов: Казаха ми „ Трябва да подкрепите кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи, другояче – компромати “ България 4 мин. Ивелин Михайлов: Казаха ми „ Трябва да подкрепите кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи, другояче – компромати “  Нови водещи комбайни CR11 и CR10 Advertorial 10 мин. Нови водещи комбайни CR11 и CR10  Оранжев код за стихии във вторник България 2 мин. Оранжев код за стихии във вторник  51 огнища за 24 часа: Един човек почина, а 8 са задържани при пожарите в Гърция Светът 2 мин. 51 огнища за 24 часа: Един човек почина, а 8 са задържани при пожарите в Гърция  В окото на бурята: Ураган с ветрове от 240 км/ч удари островите на Карибско море (ВИДЕО+СНИМКИ) Светът 2 мин. В окото на бурята: Ураган с ветрове от 240 км/ч удари островите на Карибско море (ВИДЕО+СНИМКИ)  Заради безводие: Жители на Караисен излизат на митинг България 1 мин. Заради безводие: Жители на Караисен излизат на митинг  Първият мандат: Кой ще поддържа препоръчаното от ГЕРБ държавно управление? България 3 мин. Първият мандат: Кой ще поддържа препоръчаното от ГЕРБ държавно управление?

„ Обръщаме внимание обаче, че при продължение на наклонността за постъпващ дребен приток към язовирите и нараснал разход на вода, при наличните все още водни размери не може да се подсигурява водоподаването през тази и идната година. Поради тревожно ниското равнище на запълване на язовирите Министерство на околната среда и водите ще се стреми да разпределя оставащия воден запас и да отпуска наличните в язовирите водни размери по отношение на годишния график за съответната обезпеченост на притока и прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология “, оповестяват от министерството.

От язовирите, водите на които се употребяват за питейно-битово водоснабдяване, ще се позволяват предпочитано води за застраховане на питейно-битовото водоснабдяване. Такъв е язовир „ Ястребино “, който се употребява за питейно-битовото водоснабдяване на Антоново, кв. „ Еревиш “, 9 села в региона и Омуртаг. Язовир „ Тича “ също се употребява за питейно-битовото водоснабдяване на Шумен, Велики Преслав и Търговище.

От страна на Министерството на земеделието и храните и „ Напоителни системи “ ЕАД следва да се подхващат ограничения за обезпечаване на спомагателни водни количества от различни водоизточници, както и за повишение успеваемостта на водовземането, обобщават от ведомството.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР